Testy Sensoryczne, Poznań

Testy Sensoryczne, Poznań

  • O SZKOLENIU
  • DLA KOGO?
  • PROGRAM
  • REJESTRACJA
TESTY SENSORYCZNE

Testy sensoryczne składają się z 9 testów w tym:

  • Testu weryfikującego zdolności rozpoznawania smaków w roztworach wodnych
  • Testu weryfikującego zdolności rozpoznawania barw
  • Testu weryfikującego zdolności rozpoznawania & zapamiętywania zapachów
  • Testu weryfikującego zdolności posługiwania się skalą
  • Testu szeregowania
  • Testu na zdolności wykrywania różnic między produktami
  • Testu wykrywania różnic w intensywności danego smaku

Dlaczego warto przeprowadzać regularnie testy sensoryczne badające wrażliwość pracowników?

W celu oceny jakości produktów dokonywana jest ocena organoleptyczna z wykorzystaniem zmysłów człowieka (wzroku, węchu, smaku, dotyku, słuchu). W ten sposób są badane wyróżniki sensoryczne, które są jednymi z głównych mierników jakości produktów żywnościowych. Atrybuty sensoryczne: wizualne, smakowo-zapachowe produktów wpływają na postrzeganie produktu przez konsumenta i w konsekwencji są krytycznymi czynnikami determinującymi wybór żywności, produktów chemicznych, tytoniowych etc.

Ludzie mają różne predyspozycje sensoryczne i wśród nich zdążają się osoby, które ze względu na bardzo niską wrażliwość sensoryczną lub pewne ograniczenia takie jak np. daltonizm związany z brakiem rozróżniania barw, jak i daltonizm smakowy nie powinni dokonywać oceny organoleptycznej produktów. Takie osoby nie potrafią dokonać prawidłowej oceny jakości produktu.

W tym celu przeprowadza się testy sensorycznej na wrażliwość sensoryczną, aby w miarę możliwości stworzyć jak najlepszy zespół oceniający produkty, dający pewność dokonania prawidłowej oceny organoleptycznej.

Serdecznie zapraszamy!

Przeprowadzenie testów sensorycznych zaleca się wszystkim osobom związanym z analizą sensoryczną i jej zastosowaniem, a także osobom bezpośrednio odpowiedzialnym za wprowadzanie produktu na rynek, jak i w trakcie produkcji.

Testy rekomendowane są w szczególności dla technologów żywności, zespołów marketingu, pracowników działu jakości, laboratoriów zakładowych, jak i pracowników produkcyjnych biorących udział w ocenie sensorycznej na zakładach produkcyjnych.

11

Testy Sensoryczne

Testy sensoryczne składają się z 9 testów w tym:

  • Testu weryfikującego zdolności rozpoznawania smaków w roztworach wodnych
  • Testu weryfikującego zdolności rozpoznawania barw
  • Testu weryfikującego zdolności rozpoznawania & zapamiętywania zapachów
  • Testu weryfikującego zdolności posługiwania się skalą
  • Testu szeregowania
  • Testu na zdolności wykrywania różnic między produktami
  • Testu wykrywania różnic w intensywności danego smaku

Poznaj warunki rejestracji i wypełnij odpowiedni formularz zgłoszeniowy:

PRZEJDŹ

Harmonogram / Schedule

9:00 - 11:00
TESTY SENSORYCZNE
Tagi:

Data / Date

15. 07. 2020

Czas / Time

09:00 - 11:00

Koszt / Cost

400 zł

Język / Language

Polish/Polski

Lokalizacja / Location

Poznań
Agata Markiewicz

Prowadząca / Trainer:

Agata Markiewicz
 
+48 731 709 777