Akademia Piwa

AKADEMIA PIWA

Szanowi Państwo zapraszamy wspólnie z Panem Markiem Gogolą na Akademię Piwa.

“Piwo to przygoda, piwo to niekończąca się opowieść. Zaskakująca, wielowątkowa, pozbawiona rutyny i wypełniona emocjami. Jedynym ograniczeniem dla piwa jest nasza wyobraźnia. Na szczęście rzadko jej brakuje piwowarom,  technologom, kiperom czy pasjonatom piwa i piwnego świata.”

                                                                                                                                                                               Marek Gogola, właściciel firmy Sztuka Degustacji

Początek…

PROGRAM KURSU WPROWADZAJĄCEGO W ŚWIAT PIWA

Jeśli szukasz najlepszego sposobu na rozpoczęcie przygody z piwem, to kurs wprowadzający jest dobrą odpowiedzią na Twoje potrzeby. Przekonaj się sam!

Program:

  1. Wzorce sensoryczne, techniki degustacji + piwo kalibrujące.
    Omówienie techniki degustacji: oko, nos, usta, finisz. Najważniejsza terminologia i wyjaśnienie systemów ocen piw.
  2. Degustacja 10 piw – np. pilzner, weizen, witbier, APA, IPA, belgijski dubel lub tripel, piwo z dodatkiem słodów wędzonych, porter bałtycki lub RIS, piwo leżakowane w beczce, piwo spontanicznej fermentacji.
    Poprzez degustację dziewięciu przykładowych piw, przejdziemy przez główne techniki warzenia piwa, stosowane surowce, dodatki, sposoby chmielenia, zaczynając od piw lekkich i sesyjnych, przez te cięższe i bardziej chmielone, kończąc na piwach mocnych, słodkich i ekstraktywnych. Tu odkrywamy złożoność procesu produkcji piwa oraz zapoznajemy się z istotnymi czynnikami wpływającymi na jego styl i jakość. Po degustacji najbardziej charakterystycznych stylów piwnych, będziesz w stanie je zidentyfikować, określisz swój smak, swobodnie kupisz piwo odpowiadające Twoim potrzebom.
  3. Jak czytać etykiety piw?
    Co to jest BLG, % Vol, jak dojść po zaw. Alk. do orientacyjnego BLG, czym jest BU/IBU, przekazuję wiedzę niezbędną do bezstresowego poruszania się przy półce sklepowej.
  4. Łączenie piw z potrawami.
    Główne zasady obowiązujące w food&beer pairingu.
    W trakcie degustacji poszczególnych stylów piwnych dokonywać będziemy degustacji dobranych odpowiednio tapasów pod kątem danego stylu.
  5. Domowy serwis piwa, warunki, warunki przechowywania.
    Sposoby podawania piwa. Istotne czynniki mające wpływ na właściwy sposób przechowywania i serwowania piwa.
  6. Zakończenie kursu, podsumowanie kursu i wręczenie pamiątkowych dyplomów.

Warunki uczestnictwa w kursie:

Uczestnik musi być w wieku uprawniającym go do konsumpcji alkoholu żeby wziąć udział w degustacji, natomiast nie wyklucza to jego z uczestnictwa w kursie.

Informacje dodatkowe:
Terminy: w trakcie ustalania
Miejsce: w trakcie ustalania
Cena: 490 zł
Osoba prowadząca: Marek Gogola
W cenę kursu wliczone są: degustacja łącznie 10 piw w różnych stylach, tapasy, woda, materiały szkoleniowe w wersji papierowej.
Osoby uczulone na pewne składniki, bądź preferujące konkretne praktyki dietetyczne, proszone są o powiadomienie o tym fakcie.
Inne: liczba miejsc ograniczona, o uczestnictwie decyduje kolejność dokonanych płatności (min. grupa10 osób).
Czas trwania szkolenia: 6 godzin zajęć stacjonarnych.

CIC Akademia piwa poziom 1

BEER ACADEMY LEVEL 1 AWARD IN BEERS

AKADEMIA PIWA POZIOM 1

Dla kogo jest ten kurs?

Dla osób początkujących i posiadających wiedzę podstawową. 

  • dla niezwiązanych z branżą miłośników piwa
  • dla pracowników branży gastronomicznej i piwowarskiej
  • dla osób wiążących swoją przyszłość z branżą gastronomiczną i piwowarską
  • dla pracowników paneli sensorycznych

Nie ma konieczności ukończenia „kursu wprowadzającego w świat piw” aby rozpocząć kurs piwowarski akademii piwa na poziomie 1.

Kurs uzupełniający wprowadzenie w tematykę piwną. Na tym etapie uczestnicy zostaną poddani weryfikacji poprzez test na daltonizm smakowy. Po nim dokonana zostanie weryfikacja zdolności sensorycznej uczestników. Na kursie uczestnicy poznają główne typy i style piw oraz ich podział na podstawie analizy sensorycznej, wykorzystującej zmysły i profesjonalne techniki degustacyjne. Poruszone zostaną tematy związane z technikami warzenia i komponowania piwa podczas procesu produkcyjnego jak i omówiony zostanie wpływ poszczególnych etapów procesu na końcowy bukiet piwa. Po zakończonym kursie uczestnicy zdobędą umiejętności opisywania i rozróżniania piw, wiedzę na temat procesu i jego wpływu na sensorykę piwa oraz łączenie piwa z jedzeniem.

Po pozytywnie zdanym egzaminie uczestnicy otrzymają certyfikat.

Czego się nauczysz na kursie:

  • Główne typy i style piwne
  • Surowce, ich charakterystyka, wpływ na składowe sensoryczne piwa
  • Proces produkcyjny i wpływ na jakość piwa
  • Rozpoznawanie podstawowych wzorców sensorycznych piwa
  • Rozpoznawanie wybranych wzorców sensorycznych oraz wad na próbkach piwnych
  • Jak przechowywać i serwować piwa
  • Podstawy łączenie piwa z jedzeniem
  • Jak opisywać piwa przy użyciu schematu degustacji

Realizacja kursu:

    • Testu weryfikującego zdolności rozpoznawania smaków w roztworach wodnych (aby wykluczyć daltonizm smakowy)
    • Testu weryfikującego zdolności rozpoznawania barw (aby wykluczyć daltonizm barw)
    • Testu weryfikującego zdolności rozpoznawania zapachów
    • Testu opisowego

Testy zostaną zakończone poznaniem wyników testów sensorycznych każdego uczestnika Akademii, przesłaną do 7 dni od zakończenia szkolenia. W trakcie szkolenie uczestnik pozna wyniki 2 podstawowych testów na daltonizm smakowy i barw.

Wykłady m.in.:

    • Cechy sensoryczne piwa
    • Charakterystyka aromatów i smaków
    • Terminologia cech smakowo-zapachowych piwa
    • Praca panelu degustacyjnego
    • Recepcja aromatu
    • Recepcja smaku
    • Recepcja goryczki
    • Recepcja pełni smakowej
    • Recepcja kwasu węglowego
    • Surowce, warunki warzenia oraz fermentacji i ich wpływ na różnorodność typologiczną, wady piwa
    • Podstawowa wiedza na temat przebiegu konkursów piwa
    • Praca z piwem na arkuszu oceny

Ćwiczenia

    • Typowe wady smakowo-zapachowe piwa (roztwory wodne)
    • Typowe wady smakowo-zapachowe piwa (roztwory w piwie)
    • Degustacja profilowa wybranych stylów
  • na kursie zdegustujesz minimum 30 piw w różnych gatunkach i stylach
  • otrzymasz materiały szkoleniowe w formie drukowanej Beer Academy Level 1 Award in Beers oraz dodatkowe materiały dydaktyczne
  • pracujemy na kapsułkach firmy FlavorActiv

 Egzamin/Certyfikacja:

  • pisemny egzamin teoretyczny – test wielokrotnego wyboru (30 pytań) w języku polskim.
  • ocena piwa rynkowego wg arkusza
  • test praktyczny – identyfikacja aromatów wzorcowych i wad piwa
  • ocena profilowa 2 próbek piw z użyciem arkusza ocen + uwagi o piwie

Warunki uczestnictwa w kursie:

Uczestnik musi być w wieku uprawniającym go do konsumpcji alkoholu żeby wziąć udział w degustacji, natomiast nie wyklucza to jego z uczestnictwa w kursie.

Informacje dodatkowe:
Terminy: w trakcie ustalania
Miejsce: w trakcie ustalania
Cena: 1900 zł
Osoby prowadzące: Marek Gogola/Agata Markiewicz
W cenę kursu wliczone są: degustacja łącznie 30 piw w różnych stylach, tapasy, woda, materiały szkoleniowe w wersji papierowej.
Osoby uczulone na pewne składniki, bądź preferujące konkretne praktyki dietetyczne, proszone są o powiadomienie o tym fakcie.
Inne: liczba miejsc ograniczona, o uczestnictwie decyduje kolejność dokonanych płatności (min. grupa 8 osób).
Czas trwania szkolenia: 15 godzin zajęć stacjonarnych

CIC Akademia piwa poziom 2

BEER ACADEMY LEVEL 2 AWARD IN BEERS

AKADEMIA PIWA POZIOM 2

Dla kogo jest ten kurs?

Dla osób posiadających wiedzą podstawową oraz wiedzę na poziomie średniozaawansowanym.

  • dla niezwiązanych z branżą miłośników piwa
  • dla pracowników branży gastronomicznej i piwowarskiej
  • dla osób wiążących swoją przyszłość z branżą gastronomiczną i piwowarską
  • dla pracowników paneli sensorycznych
  • dla przyszłych sędziów konkursów piwnych

W tym etapie uczestnicy zostaną poddani procesowi sprawdzenia umiejętności rozpoznawania wybranych wzorców sensorycznych piwa jak i wybranych wad piwa w celu weryfikacji nabytych dotychczas umiejętności. Na kursie uczestnicy poznają większość gatunków i stylów piwnych. Dokonany zostanie podział na podstawie analizy sensorycznej, wykorzystującej zmysły i profesjonalne techniki degustacyjne z uwzględnieniem miejsca pochodzenia piwa. Zagłębimy się w proces warzenia piwa i komponowania jego składników podczas profesjonalnego procesu wspólnego warzenia piwa. Dokładnie zostanie omówiony proces przygotowania składników, planowanie procesu zacierania, filtracja, gotowanie, chmielenie, chłodzenie i proces fermentacji jak i późniejszej refermentacji. Wpływ poszczególnych etapów na jakość końcową piwa.  Realizowane będą warsztaty praktyczne budujące pamięć sensoryczną z wykorzystaniem  ćwiczeń na próbkach jak i degustacji profilowej piwa. Omówione zostaną podstawowe gatunki i style piwne pod kątem cech charakterystycznych związanych z procesem sędziowania podczas konkursów piwnych.
Po zakończonym kursie uczestnicy zdobędą umiejętności opisywania i rozróżniania piw, wiedzę na temat procesu i jego wpływu na sensorykę piwa, oraz łączenie piwa z jedzeniem, zbudowana pamięć sensoryczna pod kątem rozróżniania typowania gatunków i stylów piwnych, umiejętność dokonywania oceny sędziowskiej zgodnie z arkuszem ocen.

Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat potwierdzający umiejętności kiperskie jak i sędziowskie.

Nie musisz posiadać certyfikatu AKADEMI PIWA POZIOM 1 aby zapisać się na KURS PIWOWARSKI AKADEMI PIWA POZIOM 2 pod warunkiem pozytywnego testu na daltonizm smakowy

Czego się nauczysz na kursie:

  • Typy i style piwne wiedza poszerzona
  • Surowce, ich charakterystyka, wpływ na składowe sensoryczne piwa
  • Proces produkcyjny i wpływ na jakość piwa
  • Proces warzenia piwa realizowany wspólnie z uczestnikami akademii piwa
  • Rozpoznawanie wielu wzorców sensorycznych oraz wad na próbkach piwnych – budowanie pamięci sensorycznej
  • Piwna podróż po różnych zakątkach świata
  • Poprawny schemat serwowania piwa
  • Łączenie piwa z jedzeniem
  • Jak opisywać piwa przy użyciu schematu degustacji
  • Sędziowania podczas konkursów

Realizacja kursu:

Weryfikacja wrażliwości sensorycznej (9 testów w tym):

    • Test weryfikujący zdolności rozpoznawania smaków w roztworach wodnych
    • Test weryfikujący zdolności rozpoznawania barw
    • Test weryfikujący zdolności rozpoznawania & zapamiętywania zapachów
    • Test weryfikujący zdolności posługiwania się skalą
    • Test szeregowania
    • Test na zdolności wykrywania różnic między produktami
    • Test wykrywania różnic w intensywności danego smaku
    • Test opisowy

Testy zostaną zakończone indywidualną oceną predyspozycji sensorycznej każdego uczestnika wraz z rekomendacjami, przesłaną do 7 dni od zakończenia testów. W trakcie szkolenie uczestnik pozna wyniki 2 podstawowych testów na daltonizm smakowy i barw.

Wykłady m.in.:

    • Jaką rolę grają zmysły przy ocenie organoleptycznej produktu, w tym piwa i na co należy zwrócić uwagę
    • Komponowanie piwa
    • Cechy sensoryczne piwa pod katem poszczególnych gatunków i stylów
    • Charakterystyczne smaki i aromaty dla poszczególnych gatunków i stylów
    • Powtórzenie technik degustacyjnych
    • Surowce, warunki warzenia oraz fermentacji i ich wpływ na różnorodność typologiczną, wady piwa
    • Wspólne warzenie piwa
    • Zasady organizacji i przebiegu konkursów piwa
    • Arkusz oceny sensorycznej
    • Praca z piwem na arkuszu ocen wykorzystywany podczas konkursów piwnych

Ćwiczenia

    • Typowe wady smakowo-zapachowe piwa (roztwory wodne)
    • Typowe wady smakowo-zapachowe piwa (roztwory w piwie)
    • Warzenie piwa
    • Degustacja profilowa wybranych stylów
  • na kursie zdegustujesz minimum 50 piw w różnych gatunkach i stylach
  • otrzymasz materiały szkoleniowe w formie drukowanej Beer Academy Level 2 Award in Beers oraz dodatkowe materiały dydaktyczne

Egzamin/Certyfikacja:

pisemny egzamin teoretyczny – test wielokrotnego wyboru (50 pytań) w języku polskim.
• ocena 3 piw rynkowych wg arkusza
• test praktyczny – identyfikacja wad piwa
• ocena profilowa 6 próbek piw z użyciem arkusza ocen + uwagi o piwie

Informacje dodatkowe:
Terminy: w trakcie ustalania
Miejsce: w trakcie ustalania
Cena: 3 900 zł
Osoby prowadzące: Marek Gogola/Agata Markiewicz
W cenę kursu wliczone są: degustacja łącznie 50 piw w różnych stylach, tapasy, woda, materiały szkoleniowe w wersji papierowej.
Osoby uczulone na pewne składniki, bądź preferujące konkretne praktyki dietetyczne, proszone są o powiadomienie o tym fakcie.
Inne: liczba miejsc ograniczona, o uczestnictwie decyduje kolejność dokonanych płatności (min. grupa 6 osób).
Czas trwania szkolenia: 28 godzin zajęć stacjonarnych

Więcej informacji znajdą Państwo tutaj:

AKADEMIA PIWA

Zapisy i więcej informacji znajdą Państwo na stronach firmy Sztuka Degustacji.

Zapraszamy!

Marek Gogola

Pan Marek Gogola w 2012 roku otworzył firmę Sztuka Degustacji, którą prowadzi do dziś. Misją firmy jest kreowanie kultury odpowiedzialnego spożywania alkoholu w połączeniu z odkrywaniem magii i wyjątkowości chwil podczas degustacji szlachetnych trunków w gronie najbliższych i przyjaciół. Pan Marek rozpoczęł swoją przygodę z piwem w trakcie studiów na Politechnice Łódzkiej, gdzie studiował biotechnologię. Tutaj po raz pierwszy zetknął się z profesjonalną oceną sensoryczną piwa i również tu zrodziło sie marzenie o tym, aby w przyszłości pracować jako profesjonalny degustatora.

Pan Marek zaczął realizować swoje marzenie podejmując pracę w Kompanii Piwowarskiej, gdzie od początku uczestniczył w pracach panelu degustacyjnego najpierw jako obserwator, później jako początkujący sensoryk. Certyfikat profesjonalnego degustatora otrzymał po dwóch latach intensywnych szkoleń. Regularny udział w pracach panelu degustacyjnego oraz indywidualne zdolności zaowocowały w latach 2003-2007 wejściem w skład zespołu sensoryków SAB (South African Breweries, obecnie SABMiller plc) na poziomie europejskim.

Obecnie organizuje szkolenia, degustacje oraz spotkania, poświęcone różnorodnym gatunkom i stylom piw. Pan Marek od lat aktywnie bierze udział w projektach wspierających budowanie kultury piwnej. Jako niezależny sędzia realizuje pasję, uczestnicząc w ocenie piw wystawianych w konkursach domowych piwowarów. Uczestniczy również w kreowaniu nowych marek i wprowadzaniu ich na rynek.

Agata Markiewicz

Współprowadzącą poziom 1 i poziom 2 w obszarze testów weryfikujących sprawność sensoryczną jak i omówienie roli zmysłów w ocenie sensorycznej jest Pani Agata Markiewicz z firmy Consumer Insight Consulting.

Agata jest analitykiem i specjalistą do spraw badań produktów i badania potrzeb konsumentów, biegłym w metodologii jakościowej i ilościowej. Rozszerzone know-how oparte na wieloletnim międzynarodowym doświadczeniu w zakresie wiedzy sensorycznej i nauki o konsumentach zdobyła pracując w branży FMCG, a także na indywidualnych szkoleniach odbytych w jednostkach badawczych w Europie (Niemcy, Holandia, Anglia, Francja).

Jej bogate doświadczenie zawodowe związane jest z pracą w przemyśle spożywczym dla znanych światowych firm z branży FMCG, zarówno w działach badania i rozwój (R&D) jak i marketing, dla takich firm jak Unilever czy Heinz.

W latach 2008 – 2011 stworzyła od podstaw i prowadziła laboratorium sensoryczne w Globalnym Centrum Innowacji w firmie Unilever.

Ukończone szkolenia z zakresu analizy sensorycznej w Wielkiej Brytanii:

  • SS2 Sensory Evaluation: Statistical methods and interpretation
  • Sensory Evaluation Workshop
  • Sensory Evaluation at Intermediate Level
    • IFST – Institute of Food Science and Technology

Od 2014 roku w ramach firmy Consumer Insight Consulting prowadzi szkolenia i warsztaty poświęcone analizie sensorycznej i przeprowadza profesjonalne testy sensoryczne dla firm.