AKADEMIA PIWA
Szanowi Państwo zapraszamy wspólnie z Panem Markiem Gogolą na Akademię Piwa.
“Piwo to przygoda, piwo to niekończąca się opowieść. Zaskakująca, wielowątkowa, pozbawiona rutyny i wypełniona emocjami. Jedynym ograniczeniem dla piwa jest nasza wyobraźnia. Na szczęście rzadko jej brakuje piwowarom, technologom, kiperom czy pasjonatom piwa i piwnego świata.”
Marek Gogola, właściciel firmy Sztuka Degustacji
Początek…
PROGRAM KURSU WPROWADZAJĄCEGO W ŚWIAT PIWA
Jeśli szukasz najlepszego sposobu na rozpoczęcie przygody z piwem, to kurs wprowadzający jest dobrą odpowiedzią na Twoje potrzeby. Przekonaj się sam!
Program:
- Wzorce sensoryczne, techniki degustacji + piwo kalibrujące.
Omówienie techniki degustacji: oko, nos, usta, finisz. Najważniejsza terminologia i wyjaśnienie systemów ocen piw. - Degustacja 10 piw – np. pilzner, weizen, witbier, APA, IPA, belgijski dubel lub tripel, piwo z dodatkiem słodów wędzonych, porter bałtycki lub RIS, piwo leżakowane w beczce, piwo spontanicznej fermentacji.
Poprzez degustację dziewięciu przykładowych piw, przejdziemy przez główne techniki warzenia piwa, stosowane surowce, dodatki, sposoby chmielenia, zaczynając od piw lekkich i sesyjnych, przez te cięższe i bardziej chmielone, kończąc na piwach mocnych, słodkich i ekstraktywnych. Tu odkrywamy złożoność procesu produkcji piwa oraz zapoznajemy się z istotnymi czynnikami wpływającymi na jego styl i jakość. Po degustacji najbardziej charakterystycznych stylów piwnych, będziesz w stanie je zidentyfikować, określisz swój smak, swobodnie kupisz piwo odpowiadające Twoim potrzebom. - Jak czytać etykiety piw?
Co to jest BLG, % Vol, jak dojść po zaw. Alk. do orientacyjnego BLG, czym jest BU/IBU, przekazuję wiedzę niezbędną do bezstresowego poruszania się przy półce sklepowej. - Łączenie piw z potrawami.
Główne zasady obowiązujące w food&beer pairingu.
W trakcie degustacji poszczególnych stylów piwnych dokonywać będziemy degustacji dobranych odpowiednio tapasów pod kątem danego stylu. - Domowy serwis piwa, warunki, warunki przechowywania.
Sposoby podawania piwa. Istotne czynniki mające wpływ na właściwy sposób przechowywania i serwowania piwa. - Zakończenie kursu, podsumowanie kursu i wręczenie pamiątkowych dyplomów.
Warunki uczestnictwa w kursie:
Uczestnik musi być w wieku uprawniającym go do konsumpcji alkoholu żeby wziąć udział w degustacji, natomiast nie wyklucza to jego z uczestnictwa w kursie.
Informacje dodatkowe:
Terminy: w trakcie ustalania
Miejsce: w trakcie ustalania
Cena: 490 zł
Osoba prowadząca: Marek Gogola
W cenę kursu wliczone są: degustacja łącznie 10 piw w różnych stylach, tapasy, woda, materiały szkoleniowe w wersji papierowej.
Osoby uczulone na pewne składniki, bądź preferujące konkretne praktyki dietetyczne, proszone są o powiadomienie o tym fakcie.
Inne: liczba miejsc ograniczona, o uczestnictwie decyduje kolejność dokonanych płatności (min. grupa10 osób).
Czas trwania szkolenia: 6 godzin zajęć stacjonarnych.
BEER ACADEMY LEVEL 1 AWARD IN BEERS
AKADEMIA PIWA POZIOM 1
Dla kogo jest ten kurs?
Dla osób początkujących i posiadających wiedzę podstawową.
- dla niezwiązanych z branżą miłośników piwa
- dla pracowników branży gastronomicznej i piwowarskiej
- dla osób wiążących swoją przyszłość z branżą gastronomiczną i piwowarską
- dla pracowników paneli sensorycznych
Nie ma konieczności ukończenia „kursu wprowadzającego w świat piw” aby rozpocząć kurs piwowarski akademii piwa na poziomie 1.
Kurs uzupełniający wprowadzenie w tematykę piwną. Na tym etapie uczestnicy zostaną poddani weryfikacji poprzez test na daltonizm smakowy. Po nim dokonana zostanie weryfikacja zdolności sensorycznej uczestników. Na kursie uczestnicy poznają główne typy i style piw oraz ich podział na podstawie analizy sensorycznej, wykorzystującej zmysły i profesjonalne techniki degustacyjne. Poruszone zostaną tematy związane z technikami warzenia i komponowania piwa podczas procesu produkcyjnego jak i omówiony zostanie wpływ poszczególnych etapów procesu na końcowy bukiet piwa. Po zakończonym kursie uczestnicy zdobędą umiejętności opisywania i rozróżniania piw, wiedzę na temat procesu i jego wpływu na sensorykę piwa oraz łączenie piwa z jedzeniem.
Po pozytywnie zdanym egzaminie uczestnicy otrzymają certyfikat.
Czego się nauczysz na kursie:
- Główne typy i style piwne
- Surowce, ich charakterystyka, wpływ na składowe sensoryczne piwa
- Proces produkcyjny i wpływ na jakość piwa
- Rozpoznawanie podstawowych wzorców sensorycznych piwa
- Rozpoznawanie wybranych wzorców sensorycznych oraz wad na próbkach piwnych
- Jak przechowywać i serwować piwa
- Podstawy łączenie piwa z jedzeniem
- Jak opisywać piwa przy użyciu schematu degustacji
Realizacja kursu:
- Weryfikacja wrażliwości sensorycznej (testy sensoryczne składają się z 4 testów w tym):
- Testu weryfikującego zdolności rozpoznawania smaków w roztworach wodnych (aby wykluczyć daltonizm smakowy)
- Testu weryfikującego zdolności rozpoznawania barw (aby wykluczyć daltonizm barw)
- Testu weryfikującego zdolności rozpoznawania zapachów
- Testu opisowego
Testy zostaną zakończone poznaniem wyników testów sensorycznych każdego uczestnika Akademii, przesłaną do 7 dni od zakończenia szkolenia. W trakcie szkolenie uczestnik pozna wyniki 2 podstawowych testów na daltonizm smakowy i barw.
Wykłady m.in.:
- Cechy sensoryczne piwa
- Charakterystyka aromatów i smaków
- Terminologia cech smakowo-zapachowych piwa
- Praca panelu degustacyjnego
- Recepcja aromatu
- Recepcja smaku
- Recepcja goryczki
- Recepcja pełni smakowej
- Recepcja kwasu węglowego
- Surowce, warunki warzenia oraz fermentacji i ich wpływ na różnorodność typologiczną, wady piwa
- Podstawowa wiedza na temat przebiegu konkursów piwa
- Praca z piwem na arkuszu oceny
Ćwiczenia
- Typowe wady smakowo-zapachowe piwa (roztwory wodne)
- Typowe wady smakowo-zapachowe piwa (roztwory w piwie)
- Degustacja profilowa wybranych stylów
- na kursie zdegustujesz minimum 30 piw w różnych gatunkach i stylach
- otrzymasz materiały szkoleniowe w formie drukowanej Beer Academy Level 1 Award in Beers oraz dodatkowe materiały dydaktyczne
- pracujemy na kapsułkach firmy FlavorActiv
Egzamin/Certyfikacja:
- pisemny egzamin teoretyczny – test wielokrotnego wyboru (30 pytań) w języku polskim.
- ocena piwa rynkowego wg arkusza
- test praktyczny – identyfikacja aromatów wzorcowych i wad piwa
- ocena profilowa 2 próbek piw z użyciem arkusza ocen + uwagi o piwie
Warunki uczestnictwa w kursie:
Uczestnik musi być w wieku uprawniającym go do konsumpcji alkoholu żeby wziąć udział w degustacji, natomiast nie wyklucza to jego z uczestnictwa w kursie.
Informacje dodatkowe:
Terminy: w trakcie ustalania
Miejsce: w trakcie ustalania
Cena: 1900 zł
Osoby prowadzące: Marek Gogola/Agata Markiewicz
W cenę kursu wliczone są: degustacja łącznie 30 piw w różnych stylach, tapasy, woda, materiały szkoleniowe w wersji papierowej.
Osoby uczulone na pewne składniki, bądź preferujące konkretne praktyki dietetyczne, proszone są o powiadomienie o tym fakcie.
Inne: liczba miejsc ograniczona, o uczestnictwie decyduje kolejność dokonanych płatności (min. grupa 8 osób).
Czas trwania szkolenia: 15 godzin zajęć stacjonarnych
BEER ACADEMY LEVEL 2 AWARD IN BEERS
AKADEMIA PIWA POZIOM 2
Dla kogo jest ten kurs?
Dla osób posiadających wiedzą podstawową oraz wiedzę na poziomie średniozaawansowanym.
- dla niezwiązanych z branżą miłośników piwa
- dla pracowników branży gastronomicznej i piwowarskiej
- dla osób wiążących swoją przyszłość z branżą gastronomiczną i piwowarską
- dla pracowników paneli sensorycznych
- dla przyszłych sędziów konkursów piwnych
W tym etapie uczestnicy zostaną poddani procesowi sprawdzenia umiejętności rozpoznawania wybranych wzorców sensorycznych piwa jak i wybranych wad piwa w celu weryfikacji nabytych dotychczas umiejętności. Na kursie uczestnicy poznają większość gatunków i stylów piwnych. Dokonany zostanie podział na podstawie analizy sensorycznej, wykorzystującej zmysły i profesjonalne techniki degustacyjne z uwzględnieniem miejsca pochodzenia piwa. Zagłębimy się w proces warzenia piwa i komponowania jego składników podczas profesjonalnego procesu wspólnego warzenia piwa. Dokładnie zostanie omówiony proces przygotowania składników, planowanie procesu zacierania, filtracja, gotowanie, chmielenie, chłodzenie i proces fermentacji jak i późniejszej refermentacji. Wpływ poszczególnych etapów na jakość końcową piwa. Realizowane będą warsztaty praktyczne budujące pamięć sensoryczną z wykorzystaniem ćwiczeń na próbkach jak i degustacji profilowej piwa. Omówione zostaną podstawowe gatunki i style piwne pod kątem cech charakterystycznych związanych z procesem sędziowania podczas konkursów piwnych.
Po zakończonym kursie uczestnicy zdobędą umiejętności opisywania i rozróżniania piw, wiedzę na temat procesu i jego wpływu na sensorykę piwa, oraz łączenie piwa z jedzeniem, zbudowana pamięć sensoryczna pod kątem rozróżniania typowania gatunków i stylów piwnych, umiejętność dokonywania oceny sędziowskiej zgodnie z arkuszem ocen.
Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat potwierdzający umiejętności kiperskie jak i sędziowskie.
Nie musisz posiadać certyfikatu AKADEMI PIWA POZIOM 1 aby zapisać się na KURS PIWOWARSKI AKADEMI PIWA POZIOM 2 pod warunkiem pozytywnego testu na daltonizm smakowy.
Czego się nauczysz na kursie:
- Typy i style piwne wiedza poszerzona
- Surowce, ich charakterystyka, wpływ na składowe sensoryczne piwa
- Proces produkcyjny i wpływ na jakość piwa
- Proces warzenia piwa realizowany wspólnie z uczestnikami akademii piwa
- Rozpoznawanie wielu wzorców sensorycznych oraz wad na próbkach piwnych – budowanie pamięci sensorycznej
- Piwna podróż po różnych zakątkach świata
- Poprawny schemat serwowania piwa
- Łączenie piwa z jedzeniem
- Jak opisywać piwa przy użyciu schematu degustacji
- Sędziowania podczas konkursów
Realizacja kursu:
Weryfikacja wrażliwości sensorycznej (9 testów w tym):
- Test weryfikujący zdolności rozpoznawania smaków w roztworach wodnych
- Test weryfikujący zdolności rozpoznawania barw
- Test weryfikujący zdolności rozpoznawania & zapamiętywania zapachów
- Test weryfikujący zdolności posługiwania się skalą
- Test szeregowania
- Test na zdolności wykrywania różnic między produktami
- Test wykrywania różnic w intensywności danego smaku
- Test opisowy
Testy zostaną zakończone indywidualną oceną predyspozycji sensorycznej każdego uczestnika wraz z rekomendacjami, przesłaną do 7 dni od zakończenia testów. W trakcie szkolenie uczestnik pozna wyniki 2 podstawowych testów na daltonizm smakowy i barw.
Wykłady m.in.:
- Jaką rolę grają zmysły przy ocenie organoleptycznej produktu, w tym piwa i na co należy zwrócić uwagę
- Komponowanie piwa
- Cechy sensoryczne piwa pod katem poszczególnych gatunków i stylów
- Charakterystyczne smaki i aromaty dla poszczególnych gatunków i stylów
- Powtórzenie technik degustacyjnych
- Surowce, warunki warzenia oraz fermentacji i ich wpływ na różnorodność typologiczną, wady piwa
- Wspólne warzenie piwa
- Zasady organizacji i przebiegu konkursów piwa
- Arkusz oceny sensorycznej
- Praca z piwem na arkuszu ocen wykorzystywany podczas konkursów piwnych
Ćwiczenia
- Typowe wady smakowo-zapachowe piwa (roztwory wodne)
- Typowe wady smakowo-zapachowe piwa (roztwory w piwie)
- Warzenie piwa
- Degustacja profilowa wybranych stylów
- na kursie zdegustujesz minimum 50 piw w różnych gatunkach i stylach
- otrzymasz materiały szkoleniowe w formie drukowanej Beer Academy Level 2 Award in Beers oraz dodatkowe materiały dydaktyczne
Egzamin/Certyfikacja:
pisemny egzamin teoretyczny – test wielokrotnego wyboru (50 pytań) w języku polskim.
• ocena 3 piw rynkowych wg arkusza
• test praktyczny – identyfikacja wad piwa
• ocena profilowa 6 próbek piw z użyciem arkusza ocen + uwagi o piwie
Informacje dodatkowe:
Terminy: w trakcie ustalania
Miejsce: w trakcie ustalania
Cena: 3 900 zł
Osoby prowadzące: Marek Gogola/Agata Markiewicz
W cenę kursu wliczone są: degustacja łącznie 50 piw w różnych stylach, tapasy, woda, materiały szkoleniowe w wersji papierowej.
Osoby uczulone na pewne składniki, bądź preferujące konkretne praktyki dietetyczne, proszone są o powiadomienie o tym fakcie.
Inne: liczba miejsc ograniczona, o uczestnictwie decyduje kolejność dokonanych płatności (min. grupa 6 osób).
Czas trwania szkolenia: 28 godzin zajęć stacjonarnych
Więcej informacji znajdą Państwo tutaj:
Zapisy i więcej informacji znajdą Państwo na stronach firmy Sztuka Degustacji.
Zapraszamy!
Pan Marek Gogola w 2012 roku otworzył firmę Sztuka Degustacji, którą prowadzi do dziś. Misją firmy jest kreowanie kultury odpowiedzialnego spożywania alkoholu w połączeniu z odkrywaniem magii i wyjątkowości chwil podczas degustacji szlachetnych trunków w gronie najbliższych i przyjaciół. Pan Marek rozpoczęł swoją przygodę z piwem w trakcie studiów na Politechnice Łódzkiej, gdzie studiował biotechnologię. Tutaj po raz pierwszy zetknął się z profesjonalną oceną sensoryczną piwa i również tu zrodziło sie marzenie o tym, aby w przyszłości pracować jako profesjonalny degustatora.
Pan Marek zaczął realizować swoje marzenie podejmując pracę w Kompanii Piwowarskiej, gdzie od początku uczestniczył w pracach panelu degustacyjnego najpierw jako obserwator, później jako początkujący sensoryk. Certyfikat profesjonalnego degustatora otrzymał po dwóch latach intensywnych szkoleń. Regularny udział w pracach panelu degustacyjnego oraz indywidualne zdolności zaowocowały w latach 2003-2007 wejściem w skład zespołu sensoryków SAB (South African Breweries, obecnie SABMiller plc) na poziomie europejskim.
Obecnie organizuje szkolenia, degustacje oraz spotkania, poświęcone różnorodnym gatunkom i stylom piw. Pan Marek od lat aktywnie bierze udział w projektach wspierających budowanie kultury piwnej. Jako niezależny sędzia realizuje pasję, uczestnicząc w ocenie piw wystawianych w konkursach domowych piwowarów. Uczestniczy również w kreowaniu nowych marek i wprowadzaniu ich na rynek.
Współprowadzącą poziom 1 i poziom 2 w obszarze testów weryfikujących sprawność sensoryczną jak i omówienie roli zmysłów w ocenie sensorycznej jest Pani Agata Markiewicz z firmy Consumer Insight Consulting.
Agata jest analitykiem i specjalistą do spraw badań produktów i badania potrzeb konsumentów, biegłym w metodologii jakościowej i ilościowej. Rozszerzone know-how oparte na wieloletnim międzynarodowym doświadczeniu w zakresie wiedzy sensorycznej i nauki o konsumentach zdobyła pracując w branży FMCG, a także na indywidualnych szkoleniach odbytych w jednostkach badawczych w Europie (Niemcy, Holandia, Anglia, Francja).
Jej bogate doświadczenie zawodowe związane jest z pracą w przemyśle spożywczym dla znanych światowych firm z branży FMCG, zarówno w działach badania i rozwój (R&D) jak i marketing, dla takich firm jak Unilever czy Heinz.
W latach 2008 – 2011 stworzyła od podstaw i prowadziła laboratorium sensoryczne w Globalnym Centrum Innowacji w firmie Unilever.
Ukończone szkolenia z zakresu analizy sensorycznej w Wielkiej Brytanii:
- SS2 Sensory Evaluation: Statistical methods and interpretation
- Sensory Evaluation Workshop
- Campden BRI food and drink innovation
- Sensory Evaluation at Intermediate Level
- IFST – Institute of Food Science and Technology
Od 2014 roku w ramach firmy Consumer Insight Consulting prowadzi szkolenia i warsztaty poświęcone analizie sensorycznej i przeprowadza profesjonalne testy sensoryczne dla firm.