Szkolenie Sensoryczne II: Wykorzystanie metod analizy sensorycznej w ocenie produktów żywnościowych (PL)
Dziś, poza marką, liczy się sam produkt i jego jakość! Coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na sam produkt, jego jakość, a także coraz częściej skład.
Czy podczas zakupów, czy jedzenia konsumenci zwracają uwagę na markę?
Tak, ale nie tylko. Oceniają oni także sam produkt: jego wygląd, zapach, smak, konsystencje, itd. Dlatego tak ważna jest wiedza na temat analizy sensorycznej, wykonania poprawnej oceny organoleptycznej, ale również zastosowania metod analizy sensorycznej w ocenie produktów żywnościowych. Niezmiernie istotna jest to wiedza w branży spożywczej!
Na szkoleniu „Wykorzystanie metod analizy sensorycznej w ocenie produktów żywnościowych” uczestnicy zdobędą wiedzę z zakresu zastosowania metod analizy sensorycznej w ocenie produktów żywnościowych.
Stopień zaawansowania szkolenia:
Dobrze, aby uczestnicy szkolenia posiadali podstawową wiedzę na temat analizy sensorycznej. Zalecane jest wcześniejsze wzięcie udziału w Szkoleniu Sensorycznym I: Podstawy analizy sensorycznej Szkolenie Sensoryczne I: Podstawy analizy sensorycznej lub Warsztatach Sensorycznych: Podstawy analizy sensorycznej & weryfikacja wrażliwości sensorycznej organizowanych również przez firmę Consumer Insight Consulting w ramach szkoleń otwartych.
Szkolenie przeznaczone jest przede wszystkim dla wszystkich osób związanych z analizą sensoryczną i jej zastosowaniem, a w szczególności dla kadry zarządzającej, technologów żywności, pracowników marketingu, działu jakości, laboratoriów zakładowych, handlowców jak i pracowników związanych z organoleptyczną oceną produktów w zakładach produkcyjnych.
Na szkoleniu uczestnik pozna:
- podstawowe zasady przygotowania i realizacji ocen sensorycznych
- metody sensoryczne stosowane w ocenie produktów żywnościowych – przykłady i zastosowanie
- zasady interpretacji wyników dla wybranych metod analizy sensorycznej:
- Metody RÓŻNICOWE – METODA TRÓJKĄTOWA, PARZYSTA, DUO-TRIO
- Metoda PUNKTOWA
- Metoda SZEREGOWANIA
- Metoda SKALOWANIA
A także:
- otrzyma praktyczne wskazówki realizacji badań z zastosowaniem określonych metody
- weźmie udział w praktycznych zadaniach z zastosowanie wybranych metod
Hourly Schedule
- 10:00 - 11:00
- Podstawowe zasady analizy sensorycznej
- 11:00 - 12:30
- Wykorzystanie metod analizy sensorycznej w ocenie produktów żywnościowych część I
- 12:30 - 13:30
- Lunch
- 13:30 - 16:00
- Wykorzystanie metod analizy sensorycznej w ocenie produktów żywnościowych część II